Brede school

SOCIALE VAARDIGHEDEN

Mariënstede
Is een kasteel te Dadizele waar volwassenen met een beperking opgevangen worden. Elke vrijdagvoormiddag komt Jens, een inwoner van Mariënstede langs op school om een handje toe te steken bij de kleuters. Hier staat uiteraard het contact met de kinderen centraal.

P9110025_m.JPG

Rustenhove
Dit is een zorgcentrum voor ouderen waar leefgroep 2 elk trimester op bezoek gaat om er een activiteit bij te wonen.

Sint - Maartenstocht
Elk schooljaar staan we met een standje aan de school voor de St. Maartenstocht doorheen Ledegem. Er wordt lekkere warme chocolademelk uitgedeeld met een klein geschenkje per kind.

NATUUR

Kruidentuin
Er werd een kruidenspiraal gebouwd met de ouders en de kinderen. Nadien werden er kruiden in geplant. Deze worden op regelmatige basis onderhouden.

DSC_0412_m.jpg

Moestuin
Per graad is er een moestuintje voorzien waar vooraf afgesproken gewassen worden gezaaid/geplant. Elke leefgroep is verantwoordelijk voor zijn eigen moestuintje. De producten worden nadien verwerkt in de klassen.

DSC_0450_m.jpg

Compost
Op school staan verschillende compostvaten waar iedereen gebruik van maakt. Hierbij wordt ook samengewerkt met een compostmeester van Ivio Izegem.

DSC_0403_m.jpg

Insectenhotel
Werd opgezet door ouders en kinderen. Per seizoen gaan we de dieren observeren.

DSC_0394_m.jpg

Poel in de tuin
De 6de klassers van 2013 namen zelf het initiatief om een poel aan te leggen op het schooldomein. Ze maakten er een fantastisch project van.

Wandelingen Velt
In samenwerking met Magda Demeyere van Velt worden wandelingen gemaakt  doorheen Ledegem in de verschillende seizoenen. Ook een landschapswandeling komt aan bod in samenwerking met het gemeentebestuur Ledegem.

Fruitbomen
Op onze school hebben we verschillende fruitbomen: appels, peren en kersen. De appels en peren worden geplukt door de kinderen en verwerkt tot lekker sap en dat wordt nadien te koop aangeboden aan de ouders.

Plantdag
In 2018 organiseerde de school een echte plantdag! Ouders, grootouders en leerlingen kwamen die dag samen met team Bloei! helpen bij het aanleggen van het schooldomein. Die dag werden er maar liefst meer dan 1000 plantjes geplant.

PLANTDAG

CULTUUR

Bibliotheek
Maandelijkse uitstappen naar de bibliotheek in Rollegem-Kapelle voor de kinderen van de eerste graad. De leerlingen uit leefgroep 3 komen wekelijks een boekje voorlezen aan de kleuters. Jaarlijks organiseert de bib auteurslezingen waar onze leerlingen graag aanwezig zijn.

Toneel
Elk schooljaar nemen de lagere schoolkinderen deel aan Pardoes. Dit wordt georganiseerd door de cultuurdiensten van Moorslede en Ledegem. De leerlingen kunnen er genieten van toneel/theater op niveau.  Ook worden er per leefgroep elk schooljaar uitstappen gemaakt naar een toneelstuk naar keuze.

Heemkundige kring
Er is een samenwerking sinds 2014 met de heemkundige kring Ledegem. We nemen deel aan de activiteiten ter herdenking van WOI.

INTEGRATIE

Peuterprobeerdagen
Mogelijke instappers worden uitgenodigd in de klas, en kunnen een dagje proberen. Dit gaat door op verschillende data in het schooljaar.

SAMENWERKING MET DE GEMEENTE

Fietsexamen
Jaarlijks nemen de leerlingen van het zesde leerjaar deel aan het fietsexamen, dit in samenwerking met ouders, de gemeente en politie van Ledegem.