verkeersopvoeding

DSC05286_m.JPGEen kind moet leren om zich veilig  in het verkeer te bewegen. Een goede verkeersopvoeding maakt je kind aandachtig en zelfzeker op de weg. Door samen te oefenen en aanwijzingen te geven, leert je kind het verkeer goed in te schatten. Zo kan het mettertijd alleen op pad.
octopus_fietser.jpg

Het Octopusplan is een project opgericht vanuit de Voetgangersbeweging vzw dat ernaar streeft dat zoveel mogelijk kinderen op een actieve wijze naar school komen. Hierin staat de Octopus symbool voor een veilige en kindvriendelijke woon-school omgeving. Het Octopusplan helpt scholen en gemeenten om integraal te werken aan verkeersveiligheid en mobiliteit. Zowel ouders, leerkrachten, directie, politie als het gemeentebestuur spelen hierin een cruciale rol.

‘Octopus Verkeersland voor kleuters’ is de ideale basisvoorbereiding voor verkeerseducatie in het lager onderwijs. Tien verhaaltjes leiden de kleuters langs belangrijke verkeersthema’s zoals: zichtbaarheid, het zebrapad, kijken en luisteren naar het verkeer en de verkeerslichten. In de lagere school wordt verder gewerkt op dezelfde manier.

Het zesde leerjaar neemt ook elk jaar deel aan het grote fietsexamen waarbij leerlingen zelfstandig de weg opgaan met de fiets. Aan elk kruispunt staat een begeleider die de leerlingen beoordeelt op hun fietsgedrag.